מאמר שפורסם על מרכז הל"ב במקומון כל נס ציונה
לחצו כאן לצפייה במאמר המקורי המלא באתר קול נס ציונה, לנוחיותכם המאמר המלא באתר המרכז:
גישה חדשה לנושא הטעון של גירושין, מביא לעירנו עוה"ד אסף מאור. באמצעות מרכז הל"ב לגירושין בהסכמה.
מאת: כתבת "כל נס ציונה".
לאחר שנים של ניסיון באלפי תיקי גירושים, המרכז לגירושים בהסכמה הוקם לאחרונה על ידי תושב נס ציונה, עו"ד מגשר אסף מאור וחבריו למקצוע, מרכז הל"ב – המרכז לגירושים בהסכמה, המלקט את היתרונות משיטות שונות בארץ ובעולם לטיפול בגירושים ומעניק התייחסות הוליסטית לכל מקרה ומקרה. לצד עורכי הדין ממרכז הל"ב מסייעים פסיכולוגים, קואוצ'רים ואנשי מקצוע פיננסים שכולם מחויבים בחזון אחד – להביא את התיק לסיום במהירות האפשרית ובצורה המכובדת והטובה ביותר לשני הצדדים יחדיו.
לאחר שנים של ניסיון בתחום דיני משפחה וגירושין, עו"ד אסף מאור, אומר שהוא מומחה לא רק לצד המשפטי של הגירושין אלא גם לענייני הרגש המתלווים אליו. הוא ראה כעסים, כאבים, אהבה שהתחלפה בשנאה יוקדת ובני זוג שאיבדו צלם אנוש מרוב תסכול ורצון לנקמה. לאורך השנים, הוא אומר, תהה איך אפשר לסיים את כל הסאגה הזו, הכי יעיל ונכון, ועם כמה שפחות כאבי לב ומפחי נפש.
"אחוז הגירושים בקרב זוגות עומד על 3:1", מסביר עו"ד אסף מאור, תושב נס ציונה, נשוי לעוה"ד רונית מאור קשלס ואב לשלוש. "85 אחוז מגירושים אלה מסתיימים בהסכמי גירושים והיתר בהכרעת בית המשפט. אלא שבשני המקרים, העניין לא תמיד מסתיים לשביעות רצון הצדדים ויש מקרים רבים של תסכול ובלבול, כי אף אחד שמצוי בתוך תיק הגירושים שלו עצמו לא ממש יודע איך לנהל את זה נכון, ולצערנו אין שיטה שנכונה לכולם. ברור שצריך להתנתק מהאמוציות ולנהל הכל באופן שפוי – אבל מי יכול לבחור לעצמו את השיטה הנכונה לו ולהתנהל שפוי כשהמשבר בוער?".
מהי השיטה הנכונה והשפויה?
עד היום, היה מקובל שכל צד לוקח לעצמו עורך דין, ובסופו של תהליך התדיינות ניגשים להכרעה בבית המשפט. אבל בתי המשפט עמוסים, והתהליך משפטי זה עסק יקר ומתיש שאורך המון זמן ומוציא את השליטה משליטתם של בני הזוג ובסופו של דבר, צד אחד תמיד ירגיש נפסד.
המרכז לגירושין בהסכמה (מרכז הל"ב) פועל באופן שונה. עורכי הדין של הל"ב מחויבים לסיים גירושים הכי מהר וטוב שאפשר עבור שני הצדדים, וזה אומר עד חצי שנה פלוס מינוס. אין מלחמות עורכי דין, אלא יש עבודה משותפת. מלבד עורכי הדין, מרכז הל"ב כולל גם מרכז מומחים שבנוי מיועצים פיננסיים ובעיקר מ'אנשי רגש' – פסיכולוגים משפחתיים ופסיכולוגים לילדים, מטפלים זוגיים וקואוצ'רים. מהצד הפיננסי – אקטוארים, שמאים, כלכלנים ורואי חשבון שעוסקים בצד הפיננסי, הזכויות, הכספים וכדומה.
איך זה מתנהל בפועל?
תהליך גירושן בהסכמה מתנהל על פי מודל 'חמשת השלבים': בשלב הראשון, כשבני זוג מגיעים אל הל"ב, פוגש אותם עורך דין ומציג בפניהם את התהליך. לכל צד ממונה עורך דין, שעל פי ניסיוננו יתאים בצורה מיטבית ללקוח, ונקבע לוח זמנים להתחיל את התהליך. בשלב זה מתחייב כל צד לא להתחיל בהליך משפטי אחר ונפרד. בשלב השני, עובד כל צד על גיבוש מסמך עקרונות המציג את הצד שלו. במהלך מספר שבועות שנקבעים מראש, נפגשים הצדדים לדון במסמכים והעניינים ה'בוערים' מדורגים מהכבד אל הקל.
בשלב זה מתחילים לגבש הסכמות. בשלב השלישי, מתחילים לנהל מו"מ, נעזרים במומחים וכל הסכמה כבר מנוסחת במתכונת של הסכם. בשלב הרביעי, מתמקדים בנושאים שנשארו לא פתורים, ונכנסים לתהליך של 'עשן לבן' כדי לפתור אותם. בשלב החמישי והאחרון – מחליפים טיוטות, ומגיעים להסכם הוגן וישים לטווח ארוך לשני הצדדים, אשר מוגש לבית המשפט לענייני משפחה ולסיום העניין בבית הדין הרבני".
כמה זה עולה לנו?
זוג שעובר תהליך גירושים בשיטה הקלאסית, עם עורכי דין ומגיע למלחמת 'רוז ברוז', עלול להגיע להוצאה של עשרות אלפי שקלים ואף יותר לכל צד ולמצב שבו אף אחד לא יודע איפה ואיך זה יסתיים. פעמים רבות אני רואה זוגות שבוחרים להוציא סכומי עתק מהכסף הפנוי שלהם רק כדי להרוס את בן זוגם, במקום להשאיר את הכסף לעצמם להמשך חייהם ולילדיהם. במרכז הל"ב מדובר בתהליך מכוון ושפוי אשר מטרתו להוביל הצדדים להסכם כולל ולכן ההוצאות יכולות להגיע עד 50 אלף שקל בסה"כ שזה עד 25 אלף שקל לכל צד, כולל הסתייעות ביועצים והמומחים השונים, וזה הרבה יותר זול מניהול מלחמות בבתי המשפט".
אתה מרגיש שהל"ב הביא בשורה מעניינת, שאולי אפילו המצאתם את הגלגל?
"לא המצאנו את הגלגל, אבל זו בהחלט בשורה מרעננת שתסייע לזוגות להיפרד באופן מכובד, במינימום עלות, ובמסגרת תומכת אחת של מומחים ויועצים. אני אומר שצריך להילחם על הקשר, לנסות ולהציל. אבל אם אין סיכוי ואין אהבה? עדיף גירושים מכובדים מאשר נישואים אומללים. ואגב, אין דבר כזה 'גירושים מאושרים'. יש גירושים מכובדים. אין אושר בגירושים, יש בהם כאב נורא. וגם אין דבר כזה 'לפרק משפחה'. משפחה היא לא ארון ולא מגיעה עם פתק החלפה. כשיש ילדים בתמונה, המשפחה היא עניין ביולוגי. בגירושים היא משנה את צורתה – היא עוברת מתא משפחתי אחד לשני תאים. אין זוגיות, אבל יש עדיין הורות משותפת, וצריך לשמור שהיא תתנהל טוב בעתיד.